Kandić: Pozivam institucije RH da prihvate REKOM

novosti

Kandić: Pozivam institucije RH da prihvate REKOM

Sarajevo, 04. listopada 2018. - U Sarajevu se tijekom 03. i 04. listopada 2018, održala međunarodna konferencija «Regionalna suradnja, odgovornost, istina i pravda u bivšoj Jugoslaviji», s fokusom na nastavak procesuiranja ratnih zločina nakon prestanka rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Nataša Kandić, aktivistica za ljudska prava je u ime regionalne koalicije za REKOM istaknula važnost osnivanja regionalnog tijela u vezi utvrđivanja činjenica o počinjenim ratnim zločinima.

«Činjenice imaju svoju vrijednost i moć, to je ono što je okupilo organizacije civilnog društva oko Inicijative za REKOM, da se činjenice o svim žrtvama utvrde i objedine. Brojka od 130 000 stradalih u ratovima na području bivše Jugoslavije još uvijek nije konkretan podatak. Tribunal u Haagu je unutar svojih istraga utvrdio okolnosti smrti oko 12.000 ljudi, a mi kao organizacije civilnog društva smo iz više izvora evidentirali oko 24.000 ljudskih žrtava, ne samo civila već i vojnika, pripadnika različitih vojnih formacija, ... Iza nas je veliki posao kojeg je napravilo civilno društvo» naglasila je Kandić.

«Smatram da je odluka institucija RH da ne podrže regionalno tijelo koje bi se bavilo utvrđivanjem činjenica o počinjem ratnim zločinima privremena i štetna jer se i mjesta stradanja i počinitelji zločina nalaze u svim državma bivše Jugoslavije. To odbijanje nije u interesu prije svega obitelji žrtava, pa time i Republike Hrvatske.»

«Naša sjećanja su individualna, nestaju sa nama, isto kao i svjedočenja žrtava ali možemo ih sačuvati. Društvenog sjećanja nema bez pamćenja, a ono se pak gradi na činjenicama a ne na političkim narativima, kako je to sada slučaj u gotovo svim državama nasljednicama bivše Jugoslavije. Rekom treba podržati kao nasljeđe budućim generacijama», zaključila je Kandić.

Na konferenciji je također govorila Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Ona je naglasila da je najveći izazov priznavanje patnje svih žrtava.

«Krucijalno je otvoriti pitanje da li je moguće imati više narativa o ratu. Hrvatsko društvo se sada polarizira po liniji službene verzije rata i svih drugih, koje su različite.»

Teršelič je također istaknula da se događa da pravosuđe uradi dobar posao, primjerice kod presuda za zločin u Gospiću i Medačkom džepu, ali onda politički vrh negira činjenice u ime dnevno političkih intreresa pozdravljajući osuđenog ratnog zločinca.

Koalicija za REKOM ke mreža organizacija civilnog društva iz postjugoslavenskih zemalja koje se zalažu za osnivanje REKOM-a - Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriju bivše SFRJ od 01. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. godine.

Koalicija za REKOM 


Tagovi:

A- A A+