Lica otpora / Zagreb, 23.- 25.03.2017.

najave

Lica otpora / Zagreb, 23.- 25.03.2017.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću poziva Vas na otvorenje izložbe Lica otpora koje će biti održano 23. ožujka 2017. u 19.30 sati, u Kinu Europa, Varšavska 3.

Bezbroj je lica otpora. Neka od njih poznata su lica političkih i kulturnih djelatnika, većina sasvim nepoznata široj društvenoj i kulturnoj javnosti. Izložba Lica otpora je posvećena njima. Fokusirana je na osobna iskustva ljudi iz područja bivše Jugoslavije, odnosno država sljednica

Otvaranju izložbe prethodi uvodni razgovor s pocetkom u 18 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb. Govore: Nataša Mataušić, Borka Pavičević, Maja Dubljević.

Slijedi Konferencija Otpor nasilju i zagovaranje pravde, utvrđivanja činjenica i razvijanja kulture pamćenja - 24. - 25. 03. 2017., 09.30, u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb

U uvodnom dijelu konferencije imat ćemo jedinstvenu priliku poslušati izlaganja tužitelja Jensa Rommela, iz Centralnog ureda za istraživanje nacionalsocijalističkih zločina (Zentrale Stelle der Landesjustizverwaltungen zur Aufklärung nationalsozialistischer Verbrechen) iz Ludwigsburga, iz Njemačke, o progonu počinitelja nacističkih zločina, izlaganje tužitelja Bogusława Czerwińskog iz Komisije za progon zločina protiv poljskog naroda (Instytut Pamięci Narodowej) iz Varšave o progonu počinitelja zločina iz vremena Drugog svjetskog rata i poslijeratnog komunističkog režima te izlaganje Jasmina Dolmagić, zamjenice Glavnog državnog odvjetnika RH o progonu počinitelja ratnih zločina u Hrvatskoj.

Među drugim izlaganjima izdvajamo iskustva Diega Martina Diaza, iz Komisije za pamćenje provincije Buenos Aires iz Argentine te Shirley Gunn, pripadnicu pokreta otpora i Afričkog nacionalnog kongresa iz Južne Afrike.

U prilogu Vam donosimo raspored svih dogadjanja na hrvatskom i engleskom jeziku /

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću

Međunarodna konferencija / Program

International Conference / Program

Tagovi:

A- A A+