MILIMETAR: Sabor pomaknut u idealan svemirski položaj / Siniša Labrović

novosti

MILIMETAR: Sabor pomaknut u idealan svemirski položaj / Siniša Labrović

Datum 17. srpnja 2020. valjalo bi dobro upamtiti - od danas, naime, Sabor će napokon raditi u duhu istine, tolerancije i rada za opće dobro svih građana i građanki Republike Hrvatske. A tako je malo trebalo - tek milimetar, ali kakav - milimetar za budućnost.

Sabor je u idealan svemirski položaj pogurao konceptualni umjetnik Siniša Labrović, koji je izveo umjetničku intervenciju pod naslovom ''Milimetar'' u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću u sklopu programa ''Približavanje pravdi, izgradnji mira i proširenju Europske unije'' u suradnji s Forumom 2020 i CROSOL-om – Platformom za međunarodnu građansku solidarnost uz podršku Europske unije.

''Prateći rad Hrvatskoga sabora u zadnjih 30 godina ostajao sam zapanjen njegovim sastavom i radom. Kako se radi o najvišem zakonodavnom tijelu u Republici Hrvatskoj, bilo je očekivati da njegov sastav čine najbolji i najozbiljniji ljudi koji skrbe za javno dobro i interese svih građana, no ostajao sam često šokiran kakva bulumenta idiota, političkih štetočina – ponekad i ratnih zločinaca, zlotvora i niškoristi sjedi u njegovim klupama osiguravajući kontinuitet općeg propadanja, a u korist političke i svake druge mafije'', objasnio je Labrović što ga je nagnalo na ovaj potez.

''Ne vjerujući da je moguć takav kontinuitet sociopatije i psihopatije koja stalno osigurava najgora moguća rješenja, potražio sam pomoć i zamolio za izračune položaja zgrade Sabora, kao i horoskopsku kartu prema datumu koji se računa kao dan prvoga zasjedanja novoga Sabora Republike Hrvatske – 30. 5. 1990. Vrijednosti i tumačenja koja sam dobio potvrdila su moje sumnje. Ne radi se uopće o tome da su članovi Sabora uglavnom bili politički kriminalci i ništarije, nego su sam položaj zgrade i horoskopska sudbina odredili našu sudbinu zadnjih 30 godina. Sabornici su htjeli najbolje, ali je svemir bio jači – sudbina nam je bila zacrtana!'', ustvrdio je konceptualni umjetnik.

Razmišljajući kako to promijeniti, pronašao je, kaže, nešto što nudi razloge za beskrajni optimizam, a to je: ''Pomak zgrade Hrvatskoga sabora za jedan milimetar na istok stavio bi Sabor u idealan svemirski položaj koji bi osigurao da Sabor ubuduće radi u duhu istine, tolerancije i rada za opće dobro svih građana Republike Hrvatske''.

Upravo to je jutros učinio uz pomoć Documente, Foruma 2020 i CROSOL-a te je guranjem zgrade Hrvatskog sabora u trajanju od tri minute i 17 sekundi prema istoku Hrvatska napokon gurnuta u sretnije, pravednije i tolerantnije sazviježđe - ako je vjerovati ovom, između ostalog, nevjerniku i komunjari, dodiplomski obrazovanom umjetniku koji se provodio kao bos po trnju, pasao travu, plivao na suhom i lizao pete publici, razbijao dvojezične ploče i krvavih nogu uzalud molio Svetom Bandiću te štitio od progona svećenike pedofile. 

RTL Vijesti, Andreja Žapčić

Tagovi:

A- A A+