Platforma 112: Ocjena reformskih kapaciteta Vlade, izvještaj

novosti

Platforma 112: Ocjena reformskih kapaciteta Vlade, izvještaj

Na pragu posljednje godine mandata ove Vlade, Platforma 112 izražava žaljenje i zabrinutost zbog propuštenih prilika koje su rezultirale sve manjim brojem ljudi koji uistinu ostvaruju svoja prava i daljnjim gubitkom povjerenja građana. Umjesto zaokreta u odnosu na kleptokratsko nasljeđe HDZ-a i iskoraka prema povećanju kvalitete demokracije i izlasku iz ekonomske krize, Vlada je u praksi odabrala status quo kada se radi o vladavini prava, kvaliteti demokracije, zaštiti ljudskih prava, javnih dobara i suočavanju s ratnom prošlošću.

Ocjenu reformskih kapaciteta Vlade RH u protekle tri godine mandata u odnosu na zahtjeve Platforme 112 (u prilogu) objavljujemo svjesni ambijenta političke polarizacije u kojoj se ratne traume recikliraju u svrhu političkih manipulacija, a konzervativna desnica raspiruje strahove i strasti te pronalazi krivce u drugima i drugačijima. U takvom kontekstu, suočeni smo s poraznom činjenicom da niti jedan naš zahtjev nije u potpunosti ostvaren, a da su zadovoljavajući pomaci vidljivi u tek 16 zahtjeva, što zbirno čini tužnih 14%.

Ocjenu su jutros na Markovom trgu ispred Vlade predstavili Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, Milana Romić iz Kuće ljudskih prava, Vesna Teršelič iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Ljubo Manojlović iz Srpskog demokratskog foruma. Izvještaj s jutrošnje konferencije.

Kako bi simbolično označili ulazak u predizbornu godinu u kojoj se ne mogu očekivati nikakve značajne promjene, predstavnici Platforme 112 okupili su se na Markovom trgu gdje su, od 112 napuhanih balona koji su simbolizirali zahtjeve, izbušili njih 96 kako bi istaknuli da su jedva vidljivi pomaci u tek 16 zahtjeva.

 


Platforma 112 ocjena reformskih kapaciteta Vlade RH

Tagovi:

A- A A+