Zločin u Širokom Brijegu (opt. Ivan Hrkač)

Nepravnoćnom presudom, od 17. lipnja 2016., optuženik Ivan Hrkač zvani "Čikota", oslobođen je optužbe za ratni zločin.

Kazneni postupak protiv Ivana Hrkača, pokrenut pred Županijskim sudom u Splitu na temelju ustupljenih dokaza Tužiteljstva BiH, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1 OKZ RH i ratni zločin nad ratnim zarobljenicima čl. 122 OKZ RH.

Optužnica se odnosi na najmanje 35 zatočenih pripadnika armije BiH u policijskoj postaji u Širokom Brijegu te na preko 50 civila Bosnjaka neutemeljeno pritvorenih u osnovnoj školi u Dobrkovićima kod Širokog Brijega.

Optuženom Ivanu Hrkaču kao pripadniku "Kažnjeničke bojne" Široki Brijeg, u sustavu HVO-a, na teret se stavlja fizičko zlostavljanje zarobljenika i civila. Optužba, vremenski smještena u svibanj i srpanj 1993., uključuje i seksualno nasilje i ubojstvo. 

Optuženik se brani sa slobode.

Svjedoci, žrtve organiziranog sustava zlostavljanja i ubojstava u zatočeničkim objektima na području tzv. Herceg Bosne,  poput Heliodroma, policijske postaje u Širokom Brijegu, osnovne škole u Dobrkovićima, ispitani zamolbenim putem u BiH, na raspravu pred Županijskim sudom u Splitu, iznova su se neposredno saslušavali budući da se obrana nija dala suglasnost za čitanjem njihovih iskaza. 

Svjedoci - oštećenici propisno su upozoreni na mogućnost ostvarivanja naknade štete.

Javna sjednica na kojoj je potvrđena prvostupanjska, oslobađajuća presuda održana je 06. lipnja 2017. 

Zločin u Širokom Brijegu- opći podaci

Izvještaj s javne sjednice

Tagovi:

A- A A+