Zločin u Borovo Commerce-u - obnova postupka

Na Županijskom sudu u Osijeku započeli je suđenje u odnovljenom postupku, protiv opt. Milana Gojkovića zbog kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim humanitarnim pravom. Optuženik je pravomoćno, u odsutnosti, osuđen na 20 godiena zatvora. Nakon što je, temeljem međunarodne tjeralice, izručen Hrvatskoj iz Kraljevine Norveške, dopuštena mu je obnova postupka.   

Opći podaci:

Županijski sud u Osijeku

Vijeće za ratne zločine:

Sudac Zvonko Vekić, predsjednik Vijeća

Sudac Krunoslav Barkić, član Vijeća

Sudac Miroslav Jukić, član Vijeća


Okrivljenik: Milan Gojković, nalazi se u pritvoru

Branitelj: Tomsilav Filaković, odvjetnik iz Osijeka

Zastupnik optužbe : Miroslav Dasović, zamjenik ŽDO iz Osijeka


Ukratko o predmetu:

Županijsko državno dvjetništvo iz Osijeka podiglo je optužnicu br. KT-298/92 od 28. prosinca 1995. godine protiv okr. Milana Gojkovića i još trojice okrivljenika.

Okr. Milanu Gojkoviću je stavljeno na teret počinjenje tri kaznena djela: ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika (izdvajanje i zlostavljanje), ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (ubijanje klanjem), pomaganje u izvršenju ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (izdvajanjem civila, koji su nakon toga zlostavljani). Navedena djela počinjena su 19. studenoga 1991. godine nakon pada Borovo Commercea, nakon izlaska ranjenika, civila i zarobljenika.

Županijski sud u Osijeku donio je u odsutnosti okriveljnika prvostupanjsku presudu br. K-6/96 od 4. prosinca 1996. godine, kojom je sve okrivljenike proglasio krivima i osudio na kazne zatvora u trajanju od:

Okr. Milan Gojković, 20 godina

Dvojica okrivljenika bila su osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina, a jedan na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Prvostupanjska presuda postala je pravomoćna 27. veljače 1997. godine.

U obnovljenom postupku protiv drugookrivljenika D.L. (osuđen na 5 godina zatvora)  ŽDO-o iz Osijeka odustalo je od kaznenog progona, te je Rješenjem br. Kv-447/99 od 10. prosinca 1999. godine postupak obustavljen.

Trećeokrivljenik V.T. (osuđen na 5 godina zatvora) vrtio se u RH. Protiv njega je kazneni postupak obnovljen 2004. Nakon što je oslobođen krivnje presudom iz 2004. godine, Vrhovni sud je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. 2008. godine postupak protiv toga okrivljenika je obustavljen zbog prekvalifikacije djela u oružanu pobunu.

Republika Hrvatska je raspisala međunarodnu tjeralicu za Milanom Gojkovićem 2002. godine. Norveška policija je uhitila okrivljenika temeljem tjeralice. Nakon toga Republika Hrvatska je 2003. godine zatražila izručenje okrivljenika. Kraljevina Norveška odbila je izručenje 2004. godine, s obrazloženjem da RH nije dala garancije da će obnoviti postupak protiv okrivljenika u njegovoj nazočnosti.

Na koncu, okr. Milan Gojković  izručen je Republici Hrvatskoj, te mu je u međuvremenu dopuštene obnova postupak koji je započeo 10. travnja 2019. godine. 

Izvještaj s ročišta od 10.04.2019.

Tagovi:

A- A A+