Zločin u glinskom zatvoru (opt. Zoran Dmitrović)

Dana 13. srpnja 2015. godine opt. Zoran Dmitrović oslobođen je optužbe za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina iz cl. 91. st.2. točka 21. KZ -a (KZ/2013) 

Optuženik se temeljem načela lex mitior teretio po novom Kaznenom zakonu  koji je na snazi od 2013. i koji je blaži od zakona koji je tepore criminis bio na snazi. 

Optužnica se odnosila na razdoblje od listopada do prosinca 1993. kada je optuženik na stražarskoj poziciji navodno tukao i zlostavljao dvoje civilnih zatočenika u glinskom zatvoru. Jednog je udario u glavu i usta pri tom mu izbivši zub te u predjelu međunozja dok je drugog u dva maha ošamario i tukao rukama po tijelu. 

Sud je u siječnju 2015. godine u odnosu na I. opt. Miroslava Hasića odbio optužbu svodeći inkriminaciju na oružanu pobunu obuhvaćenu Zakonom o oprostu dok je u odnosu na II. opt. Zorana Dmitrovića izrekao oslobađajuću presudu. 

Vrhovni sud predmet je uputio na ponovno suđenje i odluku prvenstveno zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. 

U ponovljenom postupku optuženik je oslobođen optužbe zbog nedostatne kriminalne količine potrebne za počinjenje kazneno djelo ratnog zloćina. 

Javna sjednica održana je 04. travnja 2017.

Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu.

 

Odluka Vrhovnog suda RH

Tagovi:

A- A A+