Zločin u selima oko Gline - suđenje u odsutnosti optuženika

Na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je suđenje u kaznenom postupku protiv opt. Siniše Martića zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120, stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. Optuženiku se sudi u odsutnosti. Predmet kaznenog postupka su inkriminacije obuhvćene dvijema optužnicama. 
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Sisku na teret mu se stavlja zapovijedanje minobacačkih napada na civilne, gospodarske i sakralne objekte u Gornjem i Donjem Vidusevcu kao i pljačkanje i protjerivanje civilnog hrvatskog stanovništva.
Optužnicom  ZDO-a u Zagrebu na tetet mu se stavlja izdavanje zapovjedi podredjenima, pripadnicima paravojne formacije "Šiltovi", za ubojstvo dvije civilne osobe u Donjoj Bućici. Kaznena djelo počinjena su protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava. 
Tijekom ročišta održanog 20. svibnja 2019.  pročitani su brojni materijalni dokazi kao i iskazi trojice svjedoka danih u istrazi, a koji su u medjuvremenu preminuli.
Rasprave se nastavlja 10., 11. i 17. srpnja  u 9:00h.

Županijski sud u Zagrebu

Vijeće za ratne zločine:

Sudac Dražen Kevrić, predsjednik Vijeća

Sutkinja Mirjana Riglja, članica Vijeća

Sutkinja Jasna Pavičić, članica Vijeća

Zastupnica optužbe:

Marina Soldo Petrinić, zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu

Optuženik:

Siniša Martič, nedostupan pravosudnim tijelima RH, sudi mu se u odsutnosti

Žrtve:

ubijene dvije civilne osobe,

počinjena znatna materijalna šteta

Tagovi:

A- A A+