Zločin u Sisku, opt. Hase Mahmutagić i dr.

Dvojici optuženika, Hase Mahmutagiću i Mirku Šaši, danas je na Županijkosm sudu u Zagrebu, započelo suđenje za ratni zločin nad civilima, opisano u članku 120.st.1. OKZ RH. Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, ova dvojica terete se za ubojstvo radnika Željezare Sisak 56- godišnjeg Radeta Španovića. Španović je iz stana u Capragu 6. rujna 1991. odveden u nepoznatom pravcu. Njegovi posmrtni ostaci   pronađeni su 14. rujna u Gušću, nedaleko Siska, na obali Save.

Podsjećamo, optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, koja je 16. prosinca 2011. godine zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podignuta protiv Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka, obuhvaćen je i ubijeni Rade Španović. Vladmir Milanković pravomoćno je u prosincu 2013., temeljem zapovjedne odgovornosti, osuđen za ratni zločin nad sisačkim civilima dok je Bošnjak oslobođen optužbe.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 3 K-rz-9/18

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Renata Miličević, predsjednica Vijeća, sutkinja Lidija Vidjak i sudac Petar Šakić članovi vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Sisku broj K-DO-32/18

Zastupnica optužbe: Marijana Matijević Pišonić, zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Sisku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH

Optuženici:
I. opt. Hase MAHMUTAGIĆ, II. opt. Mirko ŠAŠE, brane se sa slobode
 
Branitelji optuženika:
- Lovel Borić, odvjetnik iz Zagreba, branitelji opt. I. opt. H. Mahmutagića
- Davor Marčec, odvjetnik iz Velike Gorice, branitelji opt. II. M. Šaše

Žrtva:
Rade ŠPANOVIĆ, ubijen


Dana 07. veljače 2019. I. opt. Hase Mahmutagic nepravomoćno je osudjen na 8 godina zatvora. Optuženik je odmah nakon objave presude sproveden u istražni zatvor. Drugooptuženi Mirko Šašo odlobodjen je optužbe.

Tagovi:

A- A A+